Blues WhereHa

Anwar Ditangkap?

Posted on: 28 Jun, 2008

 

 

Kebetulan saya sedang minum di sebuah restoran. Seorang rakan memberitahu Dato’ Seri Anwar Ibrahim (DSAI) akan ditangkap. Alasannya disabitkan ke atas tuduhan sodomi. Terkejut besar saya!!! Sodomi lagi? Tak logik pula rasanya.

Lalu saya terus melayari laman-laman blog yang saya kenali. Sebahagiannya masih tidur dan sebahagiannya juga mula menggandakan operasi. Dan kebanyakan blog mula memaparkan sensasi terbaru ini. 

Memang politik Malaysia sekarang dalam keadaan kacau-bilau. Isu Altantuya, kenaikan harga minyak dan barangan asas, peralihan kuasa, dan terbaru tentang pendedahan salah laku yang bakal dibuat oleh DSAI sendiri telah mengundang kepada arahan atasan untuk menangkap dan membenam karier politik DSAI sekali lagi. Seandainya penangkapan DSAI benar-benar jadi kenyataan, ini memang sama sekali tak dapat diterima akal. Haiwan pun pasti kehairanan! Dan kerosakan oleh tangan-tangan manusia pasti sekali lagi menggembirakan agen-agen Iblis dari Neraka!

Seluruh umat Malaysia sedia maklum, DSAI telah lama dibebaskan dari segala tuduhan sodomi. Dan selepas Pilihan Raya Umum (PRU) Ke 12, nama DSAI kembali melonjak. Seorang pejuang yang tak pernah mengalah, membulatkan kembali tekadnya untuk menawan hati seluruh rakyat Malaysia ke mercu keadilan sejagat. Wadah perjuangan bersama Pakatan Rakyat yang dibina berjaya menyatukan tiga parti, lima buah negeri, disertai oleh golongan ulama, profesional, marhaen dan kelas bawahan. Tujuannya jelas, menggempur dan menamatkan kezaliman serta menunjangi keadilan. Semuanya untuk umat Malaysia!

Namun lumrah dunia membuktikan perjuangan selalu bergolak. Dan rakaman memori 1998 seakan-akan bakal berulang. Apa yang bermain di fikiran saya, kemungkinan besar kekacauan yang lebih teruk akan berlaku. Sudah tentu usaha menggulingkan DSAI lebih hebat daripada dulu. Kerana kini DSAI kelihatan lebih gagah berbanding sedekad yang lalu.

Umat Malaysia wajib berwaspada. Umat Malaysia wajib bersama-sama memikul cabaran yang baru ini. Amat menyedihkan sekiranya DSAI hanyalah untuk menjadi suara rakyat semata-mata. Saya enggan sekali melihat umat Malaysia bisu sekiranya DSAI dibisukan. Atau mereka membuat taik mata jika DSAI dibutakan.

Sesungguhnya saya amat berharap tiada penangkapan akan berlaku. Dan ia agak mustahil kerana menurut sumber, pihak polis ketika ini sedang berkumpul di Shah Alam bagi melaksanakan arahan menangkap DSAI. Dikhabarkan juga tentang laporan polis yang kononnya dibuat oleh mangsa sodomi DSAI. Sungguh jengkel dan mendukacitakan seandainya ia benar!

Apa balasan kita umat Malaysia terhadap perjuangan dan keringat DSAI? Jikalau hanya sekadar tangisan, penyesalan dan cakap-cakap nista, maka yang tinggal untuk kita tak ubah seperti letupan bunga api di langit malam. Meletup dan hanya asap yang samar-samar kelihatan!

whereha.wordpress.com

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Statistik Blog

  • 23,691 Hits

Kalendar

Jun 2008
I S R K J S A
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Klik Terakhir

  • Tiada

Arkib Blog

%d bloggers like this: