Blues WhereHa

16 September 2008: Berubahkah Kerajaan Malaysia?

Posted on: 6 September, 2008

 

16 September 1963, merupakan tarikh keramat pembentukan gagasan Malaysia. Malaysia dibentuk setelah Singapura meminggirkan diri bagi membentuk republik sendiri. Kemasukan Sabah dan Sarawak menjadikan Malaysia sebuah negara demokrasi berprlimen yang terdiri daripada 14 buah negeri.

Kini, setelah hampir 45 tahun berlalu, tarikh keramat ini sedang menunggu masa. Ibarat bom jangka  yang akan meletup bila-bila masa, 16 September 2008 bakal menjadi titik penting. Perubahan takhta telah pun diuar-uarkan. Tarikh yang dijanjikan Dato’ Seri Anwar Ibrahim ini benar-benar dinanti seantero rakyat Malaysia. Setiap warga Malaysia tentunya menunggu dengan penuh debaran dan tanda tanya.

Aspirasi Anwar ini kelihatan semakin kukuh. Terbaru, Pengerusi Gerakan Wilayah Persekutuan, Datuk Dr. Tan Kee Kwong telah menerima tawaran untuk menyertai pentadbiran kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor. Sebelum ini, Bekas AJK MCA Pusat, Datin Paduka Dr. Tan Yee Kew beserta 2,079 ahli yang lain juga telah menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR). Borang keahlian telah mereka serahkan sendiri kepada Anwar menjelang Pilihan Raya Kecil Permatang Pauh.

Ini hanya sebahagian daripada mereka yang melompat parti. Apa yang menyebabkan mereka berbondong-bondong meninggalkan Barisan Nasional (BN) bukan lagi menjadi tanda tanya. BN kini begitu rapuh dan sudah tidak relevan. Banyak kepincangan dalam pentadbiran, salah guna kuasa, rasuah, daripada bapak menteri hingga ke pegawai paling rendah. Selain itu, isu global seperti kenaikan harga minyak, beras dan barang-barang yang membebankan turut menyumbang rasa tidak puas hati rakyat.  

Apa pula tawaran Anwar kepada mereka, sehingga terbuka pintu hati mereka untuk menyertai pakatan pembangkang? Sebelum sebarang andaian dibuat, harus kita semua fikirkan secara rasional. 

Bukan hanya rakyat yang menuntut perubahan. Dalam BN, ada juga menteri yang turut inginkan perubahan. Jangan pula kita meletakkan kesemua wakil rakyat BN itu sebagai perompak atau penyamun wang dan hak rakyat. Ada di antara mereka yang cuba memberi teguran dan peringatan agar kepentingan rakyat dijaga. Ada juga yang enggan setuju dengan dasar-dasar kerajaan yang memberi tekanan kepada rakyat. Namun mereka tidak mempunyai kudrat untuk memperbetulkan keadaan. Siapalah mereka untuk menentang, bagaikan pipit nak mematuk si helang!

Lalu, muncul tawaran daripada Anwar. Selama terbentuknya gagasan Malaysia, belum pernah pembangkang menguasai 5 buah negeri pada satu masa. Belum pernah rakyat menunjukkan protes yang begitu ketara. Belum pernah kes-kes berprofil tinggi dibongkar seperti sekarang. Justeru, lompat parti dilihat sangat relevan. Kenapa tidak jika lompat parti ke arah kebaikan? Inilah masanya untuk berhenti bergelumang dalam pentadbiran politik yang kotor dan memualkan. Inilah juga masanya untuk bergerak seiringan dengan hasrat rakyat, yang mahukan kerajaan yang telus, negara yang lebih makmur dan rakyat yang lebih sejahtera.

16 September 2008, detik terpenting untuk menyaksikan sejarah baru Malaysia benar-benar tercipta! 

whereha.wordpress.com

12 Respons to "16 September 2008: Berubahkah Kerajaan Malaysia?"

yes yes yes

kite tunggu dan lihat…..

Saya harap ini akan berlaku, sebab the new political landscape baru akan masuk ke satu horizon yang akan membawa Malaysia kearah dimensi baru.Para pemimpin racist yang sedia ada sekarang sudah lama ketinggalan, lihat Obama Barak di US , tapi rakyat Malaysia tidak minta seorang PM berasal dari Cina, India, Kadazan atau Iban dan lain lain lagi, tapi keseluruhan rakyat Malaysia inginkin satu landscape politik yang baru yang akan membawa Malaysia ke satu platform yang baru.
Kerajaan yang sedia ada masih ada persoalan yang belum di jawab ke seluruh dunia, kes Altantuya sudah lebih dari satu tahun, kes liwat DSAI sekejap saja sudah di bawa kemakmah supaya dia dihukum, kes rasuah yang di tangkap ikan kecil bukan ikan besar,
Mugkin orang kontroversi “squatters” is one of the big fish, sebab mampu ka dia ada Istana di Seberang Jaya dengan kolam renang, condominuim di Penang and now building another bungalow entah mana, later rakyat akan tahu. Adakah rakyat perlu pemimpin yang tidak mempunyai EQ dan jugak leadership recongnation and jugak tidak langsung menonjol di kalangan bisness lanskap di Penang, mana wang dia datang, tepuk dada tanya, Yang maha kusa dan penayang saya bolih jawab.
Lihat what happen to the owner of Istana Z in Klang, this will happen to him too, Allah is Almighty

Pada pandangan saya, asalkan MP kita masih citai WANG lebih daripada citai negara dan rakyat, perubahan kerajaan tak akan terjadi.Integrity is a rare commodity, more so among politicians.

███████████████████████████████████████
███████████████████████████████████████
███████████████████████████████████████
███████████████████████████████████████

KINI TELAH DIBUKA..
PUSAT DOWNLOAD MELAYU

MACAM-MACAM ADA! DOWNLOAD SECARA PERCUMA!!!
►Audio Muzik
►Ceramah & Motivasi
——Audio
——Video
►Ebook
——Majalah
————Hiburan
————Humor
————ICT
————Isu Semasa
————Lelaki
————Pertahanan & Ketenteraan
————Remaja
————Sukan
————Wanita
————————Majalah PC ada,
————————Majalah PC Xtra ada,
————————Mangga ada,
————————Ujang ada,
————————Mastika ada,
————————Gila-Gila ada,
————————Majalah Apo? ada,
————————Majalah Gempak ada,
————————Majalah Utopia ada,
————————Majalah Mingguan Wanita ada,
————————Majalah Mastika ada,
————————Majalah Wisel ada,
————————Majalah Arena Bolasepak ada,
————————Majalah Hai ada,
————————Majalah Maskulin ada,
————————Majalah G3 ada,
————————Majalah Max It ada,
————————Majalah Star Soccer ada,
————————Majalah Klik ada,
————————Majalah Remaja ada,
————————Majalah CHIP ada,
————————Majalah Aliran Informasi Pertahanan TEMPUR ada,
————————Majalah Rasa ada,
►Filem
——Versi DVD
————Cerita Indonesia
————Cerita Melayu
————Cerita Orang Putih
——Versi VCD
————Cerita Indonesia
————Cerita Melayu
————Cerita Orang Putih
►Rancangan Televisyen
——8TV
——Astro Ceria
——Astro Prima
——Astro RIA
——AXN
——NTV7
——RTM
——TV3
——TV9
►Video Muzik
——Muzik Indonesia

dan banyak lagi..!!!

Masuk sini= http://jiwang.notlong.com

TENGOK DULU BARU TAHU, CAKAP SAJA TARA GUNA

███████████████████████████████████████
███████████████████████████████████████
███████████████████████████████████████
███████████████████████████████████████

▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄
▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄
▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄
▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄

BERITA BAIK!!!
Mari kita tengok blog ini. hebat sekali!

MARI MENCARI KEBENARAN

Masuk sini= http://mustahil-kristian-bisa-menjawab.notlong.com

▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄
▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄
▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄
▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄▀▄

Mana yang dijanjikan Anwar Ibrahim?
Kata nak tukar kerajaan?
Penipu ler Anwar Ibrahim..
Penipu…Penipu…Penipu…

Dasar penipu

kalau anwar penipu barisan nasional lg penipu
janji trun minyak lpas pru
nampak sangat pemimpein bn xpandai jga ekonomi kenapa pak lah tukar mentri???????paklah and the gang is korup

Juara ” Raja Penipu & Raja Liwat ” seantaro dunia dan Pengkhianat bangsa melayu. Tali barut Yahudi israel & Amerika. Ikut nafsu dia, Bangsa Melayu akan merempat dinegara sendiri. Akan jadi kerbau yang dicucuk hidung oleh bukan Melayu sekarang pun dah terbukti diselangor & Pulau Pinang

kalau anwar penipu barisan nasional lg penipu
janji trun minyak lpas pru
nampak sangat pemimpein bn xpandai jga ekonomi kenapa pak lah tukar mentri???????paklah and the gang is korup————> pesal bengap ko ni, yg janji minyak turun tu anwar lah samdol

4 tahun sudah berlalu selepas tarikh keramat 16 september 2008. anwar ibrahim sebagai perdana menteri telah berjaya mentadbir negara sehingga Malaysia sangat disegani di seluruh dunia. gang gedebish gedebung (bunyi effect jatuh katil). la.. mimpi je rupanya. ingatkan betul2.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Statistik Blog

  • 23,530 Hits

Kalendar

September 2008
M T W T F S S
« Aug   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Artikel Terbaik!

Klik Terakhir

  • Tiada

Arkib Blog

%d bloggers like this: